День української писемності та мови

З Днем української писемності та мови!

 

О мово рідна! Їй гаряче
Віддав я серце недарма.
Без мови рідної, юначе,
Й народу нашого нема.

В. Сосюра

 

Шановні вчителі, учні та їхні батьки!  
Прийміть щирі вітання з Днем української писемності та мови.
Загартована столітньою історією та виплекана творчістю найталановитіших українських письменників наша мова є своєрідним генетичним кодом українського народу. 
Українською мовою промовляє дух нашої свободи, вона є основою духовного багатства нації, основою для єдності держави і духовної гарантії її майбутнього. Вона єднатиме минулі та майбутні покоління, возвеличуватиме Україну і українців на міжнародному рівні.

 

День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

У День української писемності та мови за традицією:

  • покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн. з 20 країн світу.

В інтернеті дане свято отримало своє продовження у проекті UA DAY.

UA DAY – це акція, що присвячена українській мові. Суть проекту полягає в популяризації вживання української мови в усіх сферах суспільного життя. Організатори пропонують взяти участь у флешмобі – 9 листопада розмовляти та писати виключно українською! Нехай цей день стане справді українським. Перейдіть на українську у своєму буденному житті, напишіть у свій блог, прочитайте українську книгу – як саме виявити свою прихильність до UA DAY, обирати вам.

Бажаємо усім Вам щастя, взаємного розуміння і любові. Із покликом чистого сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови!

Адміністрація школи