Радіолінійка «Соборність України»

Радіолінійка «Соборність України»

21.01.2013 року на заняття шкільного гуртка «Юні журналісти» був запрошений учитель історії Гаврилюк Юрій Петрович, який розповів про витоки соборності України, відповів на запитання щодо святкування визначної дати в нашій державі. Спільно з керівником гуртка Нікіфоровою Н.Г. діти підготували  матеріали шкільної радіопередачі.

 

РАДІОЛІНІЙКА, ПРИСВЯЧЕНА ДНЮ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ (22.01.2013 р.)

Кідяєва Каріна:

Усі українці в цілому світі відзначають велике свято. 22 січня 1918 року Україна проголосила себе на майдані св. Софії у Києві самостійною, вільною державою.

Кравченко Дар’я:

А через рік, 22 січня 1919 року, на цьому ж майдані, було проголошено злуку всіх українських земель в одну спільну Соборну Укранську державу.

Низькошапка Софія:

Західна Україна об’єдналася з Наддніпрянською для того, щоб міцнити й розбудовувати власну державу. Це свято показує, що усі ми – діти однієї великої України і бажаємо жити в згоді-злагоді.

Осаулко Вікторія:

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVІІІ початку XX ст., коли українські землі були поділені між сусідними державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

Сеник Наталя:

Сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Культурні та ментальні відмінності між українцями Сходу й Заходу існували завжди, вони отримали назву «синдром Збруча», однак завжди наші співвітчизники прагли єдності. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.

Костюченко Наталя:

                                                Дзвони України

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день!  Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!»
 
Зашумів відвічний Київ  прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійським, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
 
Україно, нездоланна віща Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.
 
Під час радіолінійки
Під час радіолінійки
Наталія Гаріївна з гурткі...
Наталія Гаріївна з гуртківцями