З Міжнародним днем рідної мови!

Вітаємо з Днем рідної мови!

Із 6000 мов, що існують на планеті, дорогою для кожного є його рідна мова. В ній відображена історична доля, духовна міць і національна суть народу. Саме тих, хто пишається своєю мовою і дбає про її процвітання, ми вітаємо з Міжнародним днем рідної мови.

Століттями мова допомагала людям стверджувати свою самобутність, була вагомим чинником взаємозбагачення і розуміння.

Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про "підтримку мовного та культурного різномаїття та багатомовності" було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 1999 року в Парижі.

Оскільки половині із 6 тисяч розмовних мов світу загрожує зникнення уже до кінця ХХІ сторіччя, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння, взаємоповаги і миру.

Вже 12-ий рік поспіль 21 лютого в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Скільки красивих і правдивих слів присвячено українській мові. Але головне – говорити не про неї, а нею. Щоб вона жила, говорімо нею. Любімо її! Як влучно сказав про значення мови відомий український письменник Ю. Мушкетик:"Слова – це крила ластівки, вона їх не почуває, але без них не може злетіти". Нехай наша нація буде крилатою і стрімко летить крізь століття в майбутнє! Чим упевненішими будемо ми у своїх національних переконаннях, тим міцнішими ставатимуть наші крила, тим довше триватиме наш політ. Тож пишаймося українською і поважаймо себе! Зі святом!