22 квітня – Міжнародний день Землі

22 квітня – Міжнародний день Землі

Все на землі, все треба берегти –  
І птаха, й звіра, і оту рослину.
Не чванься тим, що цар природи ти–
Бо врешті, ти його частинка.
Друже мій, люби життя,
Люби людей, природу,
А кривду кинь у забуття,
Як камінь в тиху воду.

Б.Лепкий

Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day) проголошений з ініціативи Болівії на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2009 року. Співавторами резолюції виступили більш ніж 50 держав-членів ООН.

Проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля та її екосистеми забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році.

У резолюції організації наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах і відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною.

 

День Землі щорічно відзначається в 147 країнах. У багатьох містах України в рамках акції заплановані як заходи «прямої дії» – очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, так і проведення ярмарків екологічних продуктів, виставок плакатів екологічної тематики, екологічних конкурсів із призами й подарунками, а також святкових концертів. 

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного будинку. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя й дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури.

У нашому місті Міжнародний день Землі став справжнім святом праці. Тисячі вінничан упорядковували прибудинкові території, саджали дерева, прибирали парки та сквери. Відчувалося, що і дорослі, і діти працювали, усвідомлюючи зобов'язання людини перед природою Землі. І ми, учні п'ятнадцятої школи, долучилися до боротьби із найбільшим на сьогодні екологічним злом: ми звільняли від сміття територію нашої школи.

Важливо, щоб цей день не просто став святом у календарі знаменних дат. Віриться, що День Матері-Землі допоможе кожному усвідомити себе Людиною – дієвою частиною великої екосистеми. Люди, від нас багато чого залежить у цьому світі!

Гаврилюк Ю.П.