З Днем народження Т.Г. Шевченка!

З Днем народження Т.Г. Шевченка!

Дорогі українці, вітаю вас із великим святом – днем народження Тараса Григоровича Шевченка.

З кожним роком день народження Великого Кобзаря набуває для нас все більшого значення. І не тому, що „зверху” надсилають вказівки, а тому, що ми нарешті звільняємося від  ганебних тенет духовного рабства. У цій борні перед нами багато перешкод – особистісних, соціальних, зовнішніх – але попереду знову наш Тарас.

Він не просто геній у сфері словесного мистецтва. Його постать і його творчість настільки національні, до глибинного кореня українські, що між любов’ю до Шевченка і почуттям патріотизму можна поставити знак рівності. Героїчні і трагічні події останніх чотирнадцяти місяців продемонстрували високий патріотизм українців. І так природньо виглядають серед синьо-жовтих прапорів портрет Шевченка і книга „Кобзар”.

Чому його ім’я, його слова стають такими потрібними у дні, коли нам загрожує біда? Чому його твори звучать на всіх континентах і єднають українські серця? Чому всі чесні люди визнають і шанують нашого поета?

Бо він не просто народний поет кожною гранню свого таланту, кожною літерою свого доробку, кожним куточком великої душі – він є і залишається голосом української нації. Бо він шанував своє і кликав до миру і єднання всіх народів.

Немає пророка у своїй Вітчизні, але ми нарешті знайшли власну дорогу до нашого генія. Кожна дорога потребує зусиль, кожен пройде її у свій час і з власними здобутками і прозріннями. Але ми уже на шляху до української національної ідеї. Ми промовляємо твоїми словами, Тарасе, отже, розуміємо тебе і усвідомлюємо свою українську сутність. Пишаймося  великим земляком і вірмо йому:

                                               І на оновленій землі
                                               Врага не буде, супостата,
                                               А буде син, і буде мати,
                                               І будуть люди на землі.