День цивільного захисту

День цивільного захисту

ЗВІТ

про проведення ДНЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

у комунальному закладі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  № 15 Вінницької міської ради

27 квітня 2018 року


                                 


Згідно з «Порядком здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013р. №444, «Порядком організації та проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту», затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11.09.2014 р. №934, Методичних рекомендацій щодо проведення «Дня цивільного захисту» в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах (лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.06.2011р. №1.4/18-2005), щорічних «Організаційно-методичних вказівок з підготовки населення Вінницької  області до дій  у надзвичайних ситуаціях», спільного наказу Департаменту освіти  Вінницької міської ради від 01.12.2017 №670 та навчально-методичного центру ЦЗ та БДЖ Вінницької області від 08.12.2017 р. №64-агп «Про підготовку та проведення «Дня цивільного захисту» в загальноосвітніх навчальних закладах міста у 2017-2018 навчальному році» та з метою практичного закріплення  учнями, відповідно до їх вікових категорій, теоретичних знань, умінь та навичок з питань безпеки життєдіяльності, основ здоров'я, цивільного захисту, а також практичної перевірки здатності учнівського колективу, педагогічних працівників і обслуговуючого персоналу навчального закладу грамотно і чітко діяти у разі загрози або виникнення надзвичайних, несприятливих побутових або нестандартних ситуацій 27 квітня 2018 року у закладі проведено День цивільного захисту.

До проведення Дня цивільного захисту залучено керівний, викладацький склад та технічний персонал школи; учні 1 - 11-х класів.

Відповідно до плану в ході Дня цивільного захисту проведено ряд практичних заходів за планом комплексного об’єктового тренування, навчально – методичні заходи, а також тренування, змагання тощо.

Завідуючою бібліотеки організовано виставку літератури з питань цивільного захисту та річниці Чорнобильської аварії  в  шкільній бібліотеці.

Протягом тижня учнями 5-11-х класів виготовлено стіннівки на різну тематику: «Погроза терористичного акту», «Безпечна поведінка дитини у довкіллі», "Увага! Підозрілий предмет», «Наші рятувальники», що підготували учні закладу, та інформаційні пам’ятки, щодо правил поведінки у надзвичайних ситуаціях. Учнями 2-6-х класів написано диктанти з відповідних тем.

Радіопередачі на тему «Дії населення за сигналом «Увага всім!», «Тероризм загроза – людству, правила для населення», «Щоб не стати жертвою тероризму» (вч. Чульфа Л.В.) лунали на перервах.

                            

Для учнів 1-2 та 5-6 класів проведено театралізовані сценки  п’ятихвилинки учнями  7-Б класу з теми «Обережно незнайомий предмет» (вч.Ярощук В.П.). 

Організовано перегляд навчального відео та презентацій для учнів школи: «Порядок дій населення за сигналом УВАГА ВСІМ!», «Дії населення при виявленні підозрілого предмета», «Правила пожежної безпеки при експлуатації електричних приладів», «Дії населення в надзвичайних ситуаціях», «Пожежа в кімнаті», «Надзвичайні ситуації природного походження», «Якщо розбився термометр ...» на единому уроці «День ЦЗ» (класні керівники).

Для учнів 5-В, 9-А, 9-Б, 8-А, 8-Б, 11-А, 11-Б класів курсантами Вищого професійного училища Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (м. Вінниця) проведено заняття з протипожежної безпеки, надання допомоги в надзвичайних ситуаціях та виконання реанімаційних заходів.

    

        

На перервах між уроками учні 10-11-х класів під керівництвом Чульфи Л.В., вчителя захисту Вітчизни, проводилися майстер-класи з долікарської допомоги.

                                                  


Під час перерв у вестибюлі закладу повроведено демонстрування засобів захисту населення при НС. Правила та способи транспортування потерпілих (10 клас, вчитель захисту Вітчизни Данюк Л.І.).Протягом дня учнями 10 класу та класними керівниками 2-11-х класів проведено практичні заняття по виготовленню ватно-марлевих пов’язок та засобів індивідуального захисту.

                

Відповідно до плану проведення «Дня цивільного захи сту» здійснено тренування дій учнівського колективу та працівників закладу за сигналами цивільного захисту "Увага всім!", здійснено евакуацію учнів 1-11-х класів з будівлі школи за сигналом в супроводі вчителів, педагогічних працівників та технічного персоналу за 4 хв.15 с. На достатньому рівні працював пост охорони громадянського порядку, який організував патрулювання і спрямував напрям руху школярів з ІV, ІІІ та ІІ поверхів, контролював евакуацію учнів.

          

Евакуація пройшла чітко і організовано. Всі учні, працівники школи були виведені через коридори і організовано виведені згідно плану евакуації, дотримуючись правил безпеки.Відповідно до плану проведення «Дня цивільного захи сту» здійснено тренування дій учнівського колективу та працівників закладу за сигналами цивільного захисту "Увага всім!", здійснено евакуацію учнів 1-11-х класів з будів лі школи за сигналом в супроводі вчителів, педагогічних працівників та технічного персоналу за 4 хв.15 с. На достатньому рівні працював пост охорони громадянського порядку, який організував патрулювання і спрямував напрям руху школярів з ІV, ІІІ та ІІ поверхів, контролював евакуацію учнів. 

Вчителями-предметниками здійснено перевірку за іменними списками класних журналів усіх евакуйованих з будівлі учнів, про їх кількість проінформовано начальника штаба ЦЗ.

                                          
Під час шикування класів та працівників школи на подвір’ї закладу учні 10-11-х класів під керівництвом вчителя захисту Вітчизни Чульфою Л.В. проведено показові заходи з питань надання першої медичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях, що супроводжувалися наочним показом будови фільтрувального протигаза для захисту органів дихання, очей, шкіри обличчя від впливу ОР, РР, БЗ, ряду інших шкідливих домішок, що є в повітрі; майстер-клас з долікарської допомоги. Представлено різні способи евакуації людини з небезпечного місця та засобів індивідуального захисту та їх призначення. Всі дії учні виконували самостійно.

               

На подвірї закладу проведено чотири різних способів тушіння емітованої пожежі за допомогою вогнегасника, води, піску, тканини.

Працівники закладу і учні школи діяли в цілому організовано. Порушень не виявлено.

Керівний склад, особовий склад формувань показали задовільну підготовку та вміння діяти в умовах надзвичайних ситуацій.

На лінійці підведено підсумки виконання плану підготовки «Дня ЦЗ».

 

 

Директор закладу                                             Т.В. Василевська